De dag zelf en daarna….

Voorafgaand vakantie gevierd, 2 tot 3 x per week kort getraind. Wel eindelijk echte heuvels kunnen trainen op het Canarische eiland La Gomera. Maar natuurlijk ook lekker Spaans eten en af en toe een wijntje. De laatste dagen met de hele hardloopcrew, 23 mensen, in een prachtig huis gebivakkeerd. 30 Minuten rijden van het centrum van Granada, in het nationaal park de Sierra Nevada. Het huis heeft een fantastisch uitzicht over de stad en de besneeuwde bergtoppen. Iedereen bereidt zich op eigen manier voor en er begint een beetje spanning te komen. Gezamenlijk halen we de dag vooraf aan de loop onze startnummers. Zaterdag 27 april brak aan. De middag voor de start ondersteun ik met medical tape veel overbelaste kuiten (na sightseeing Granada en Alhambra), een instabiele knie en een gekneusd teentje. Voor iedereen bemoedigende woorden; “het gaat je lukken”.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is taping-1.jpg
Taping

De start

De halve marathon start om 19.30 uur aan de oostkant van Granada. Om 20.15 start, halverwege het parcours aan de westzijde van het centrum, de kwart marathon. We doen een korte warming up onder mijn leiding, zoeken zo veel mogelijk de schaduw op. De temperatuur is ongeveer 26’ C, mijn hele vakantie nog niet zo warm geweest. In het startvak valt op dat we een uitzondering zijn; wat betreft leeftijd, nationaliteit en misschien ook wel getraindheid. Iedereen om ons heen komt van lokale atletiekverenigingen en is jonger. Het startschot loopt een Spaans kwartiertje uit. Eenmaal vertrokken lopen we al snel achteraan, 2 bezemfietsers zitten ons op de hielen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is voor-de-start-2-1024x577.jpg
Voor de start

Onderweg

De eerste 10 km gaan redelijk goed, nagenoeg vlak parcours, wel warmte in de straten, geen prachtige wijken maar veel enthousiast Spaans publiek. Bij iedere waterpost wandelen we ongeveer 10 meter en drinken wat slokken water. Bij 11 km komt de eerste forse klim, langs het uitkijkpunt bovenin de oude stad Albacin. Even een prachtige blik op het Alhambra maar verder vooral naar de grond kijken; deze is geplaveid met ongelijke kinderkopjes. In het centrum veel toeristen langs de kant, iedereen moedigt aan, de kreten Bravo en Animo klinken luid. Bij 15 km de tweede heftige klim, voor mij begint het zwaar te worden, we wandelen in stevig tempo omhoog, hardlopend gaat het niet. Vanaf 16 km afdalen en uitlopen, dacht ik. Maar bij 19 km komt de man met de hamer, ik kom niet meer vooruit, snak naar het stadion met de finish. Dribbelend en soms wandelend leg ik de laatste 2 km af, doorzetten nu om binnen 2,5 uur te finishen. Het lukt! Juichend over de finish.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is met-medaille-2-768x1024.jpg
Met medaille

Daarna

Liggend in het koele gras kom ik een beetje bij, stukje lopen voor de medaille en versnapering. Weer even liggen. De kwart marathonlopers zijn al lang binnen en verzorgen me, wat zoute pinda’s doen goed. Slokje water. Tevreden lachen maar wel duizelig. We rijden naar ons vakantiehuis waar een heerlijke borreltafel wacht. Na 1,5 uur ben ik weer de oude. De volgende dag vliegen we naar Nederland. Terugkijkend op een geweldig evenement. Iedereen die startte is gefinisht, sommigen makkelijker dan gedacht.

Terugkijkend

Trots en met veel fantastische foto’s en herinneringen. Was de voorbereiding goed? Voldoende om te finishen en zonder blessures. De krachttraining heeft goed gewerkt want nauwelijks spierpijn. Maar mijn duurlopen zijn te weinig geweest. Volgens de adviezen moeten de duurlopen altijd langzaam en maximaal 18 km zou voldoende zijn. Maar wat als je toch 21 km gaat lopen met steile heuvels en in de warmte? De heuveltrainingen waren onvoldoende, de bruggen rondom Maarssen zijn niet te vergelijken met de steile hellingen in Granada. Het hele voorjaar was koud of kil, nu liepen we in de warmte. Waarschijnlijk heeft dit alles gemaakt dat ik de laatste kilometers het erg zwaar had. Ach ja, je wil wat en dan lukt het nog ook. Op naar de volgende loop. Inmiddels al weer een Urban Run in Rotterdam van 12 km gedaan. Het lopen blijft leuk! Nu ook tijd voor tennis, zeilen en fietsen.

Hou je ook van hardlopen en woon je in Utrecht? Doe mee met de Loop van Zuilen op 7 juli. Kijk op www.huisartsenpraktijkdedame.nl. Heb je (hardloop-)blessures? Kom naar Fysiotherapiepraktijk de Straatweg, www.fysioasw.nl.