Dry Needling

Dry needling is een fysiotherapeutische methode afkomstig uit Canada. Door middel van een ‘droge’ acupunctuur naald worden spieren kortdurend aangeprikt die daarna snel en langdurig ontspannen. Er wordt dus geen vloeistof ingespoten. Het is  een andere behandelprincipe dan acupunctuur, want hier worden energiebanen gestimuleerd.

Dry needling werkt op specifieke punten in spieren: de ‘triggerpoints’.

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in de spier die, naast lokale drukpijn, vaak ook pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze pijnpunten, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten of de klacht in stand kunnen houden.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders op afstand
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Pijnontwijkend gedrag: je gaat ‘anders’ bewegen

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort  ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is van korte duur.

Mascha de Vries behandelt momenteel alleen de triggerpoints in armen en benen.  Binnenkort  volgt zij de bijscholing voor de rest van het lichaam.