Herstellen

Deel 2

In de afgelopen weken getraind onder alle omstandigheden; in een laagje sneeuw, in de stromende regen, tijdens een natte sneeuwbui. Over bevroren straten met gladheid en dit weekend in een veelbelovend zonnetje met windkracht 6. Het leven van een hardloper gaat niet over rozen. In totaal ongeveer 25 km per week vertelde ik trots aan mijn trainer. Kreeg gelijk de opmerking dat dit nog meer kilometers moeten worden.

Een overgang van af en toe hardlopen zonder focus naar 3 looptrainingen per week is opletten. Hoe zorg ik voor voldoende herstel? Hoe voorkom ik overbelasting blessures? Een trainingsschema is een leidraad, geen verplichting maar eind april gaan we wel 21 km met flink wat hoogteverschillen lopen….

Weer in balans

Kwark, fruit en zelfgemaakte granola

In mijn sportschool David Lloyd volg ik wekelijks een uurtje Bodybalance. Dit is op maandag, de dag na 2 looptrainingen in het weekend. Tijdens deze groepsles is er volop aandacht om het lichaam terug in balans te brengen. Met een warming-up vol Tai Chi bewegingen, krachtige uitgangshoudingen en de zonnegroet. In uitdagende houdingen mijn lichaam onder controle houden met spierkracht terwijl ik wel goed dooradem. Veel rek, strek en twistbewegingen. Tegelijk aandacht voor het “zacht houden” van de nek en schouders. Afsluitend een geleide ontspanning van ongeveer 10 min. Heerlijk herstellend!

Dagje geen training

Omdat ik naast de looptrainingen graag tennis moet ik van mezelf 1 tot 2 dagen per week niet sporten. Door mijn werk als fysiotherapeut en woon-werkverkeer op de fiets ben ik geen stilzitter. Herstel van flink belaste spieren wordt bevorderd door een goede doorbloeding; afwisseling van zitten met staan en lopen. Ook oefen ik regelmatig mee met mijn patiënten of doe bewegingen voor. En het is geen fabel; rust is minstens zo belangrijk als het trainen zelf. Sterker worden doe je namelijk in rusttoestand en niet tijdens de inspanning.

Voeding
Ben je gevoelig voor kramp door verhoogde spierspanning; vul je magnesium aan. Magnesium zit oa in peulvruchten, volkoren producten, zaden en noten. Neem zo nodig een magnesium-supplement.

Vul je eiwitten aan, dit is je bouwstof van spieren, met chocomel, een portie kwark of yoghurt en neem een gekookt eitje. Neem voldoende vitamine C, werkt ook goed bij spierpijn. En ik eet gewoon een boterham extra per dag, beetje meer koolhydraten kan nu geen kwaad.

 

Wil je reageren op mijn blog? Graag. Mail naar judith@fysioasw.nl